17 вересня 2018 р.

Розпочала свою діяльність недільна школа у селі Вишнів

Майже сім років осередком духовності для православних невеликого села Вишнів Ківерцівського району, розташованого неподалік Луцька, є місцевий храм Святого великомученика Димитрія Солунського УПЦ. А з 16 вересня тут постала і недільна школа для дітей та дорослих, – повідомляє інтернет-видання «Волинська правда».
У жовтні 2011 року Свято-Димитріївська церква, яка є архітектурною окрасою села, була освячена, блаженної пам’яті, митрополитом Волинським і Луцьким Ніфонтом. Навколо церкви почали гуртуватися віряни, до слова, богослужіння тут відбувається українською мовою.


Варто зауважити, що вже доволі тривалий час у Волинській єпархії УПЦ існує практика організовувати при храмах недільні школи, де дітлахи систематично навчаються Закону Божого. Отож, настоятель Свято-Димитріївської церкви села Вишнів священик Павло Чамахуд, якого менше місяця тому єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл призначив служити душпастирем на цій парафії, відразу ж вирішив започаткувати тут недільну школу та катехізаційні бесіди для дорослих, тим більше, що потреба у такому закладі для місцевих дітей останнім часом особливо актуалізувалася. Варто зауважити, що ще навчаючись у стінах ВДС отець Павло викладав у недільній школі при Свято-Покровському кафедральному храмі міста Луцька, а ще донедавна він ніс послух духівника цієї недільної школи. Отож, тепер набутий досвід священик використовуватиме у навчанні Закону Божому юних парафіян Вишнева.


Недільна школа для дітей і дорослих (маються на увазі катехізичні бесіди із дорослими парафіянами) відчинила свої двері у неділю 16 вересня. Варто зауважити, що її учні – 40 дітей і підлітків віком від 6 до 14 років до своєрідного “першого дзвоника”, який відбувся на подвір’ї храму, підготувалися заздалегідь, приготувавши для своїх батьків,  також дідусів та бабусь виставу.


Але почалося все, звісно, з молитви. По відправі Божественної Літургії у Свято-Димитріївському храмі, священик Павло Чамахуд відслужив Молебень перед початком навчання.


По тому отець Павло ознайомив присутніх із навчальним процесом у недільній школі, що розпочинає свою діяльність у цій парафії. Так, уроки відбуватимуться у приміщенні Вишнівської ЗОШ І ступеня, там же відбуватимуться і катехізичні бесіди для дорослих.


“Бажючі зможуть там ознайомитися із богослужінням Православної Церкви, Святим Писанням, основами Православної віри. Усе це вивчатимуть, згідно програми недільної школи, звісно, і діти, але гадаю і дорослим буде цікаво поглибити свої знання про нашу віру, укріпити її, дійсно бути свідомими православними християнами, а не такими, хто стоїть у храмі і не розуміє, що відбувається, або приходить до церкви раз у рік на Пасху”, – зауважив настоятель Свято-Димитріївського храму села Вишнів священик Павло Чамахуд.


Після Молебню і вступного слова настоятеля юні вихованці новоутвореної недільної школи представили очам дорослих оригінальну виставу за мотивами відомої казки “Три поросятка”.


По тому присутні могли побачити дотепний виступ мімів, у  яких вбралися студенти ІІІ курсу ВДС Андрій Вірний, Роман Мартинюк та Олександр Аврамук. До слова, хлопці викладають у недільній школі при Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька, отож придумувати та реалізовувати такі розваги для малечі для них – звична справа.


До програми свята входили і різноманітні ігри, зокрема, біблійний квест “У пошуках духовних істин”. Поділившись на три команди, діти пройшли 6-ма тематичними “станціями”, де за допомогою особливих вказівок на тексти Нового Заповіту могли знайти відповіді на поставлені, згідно правил квесту, запитання.


Загалом, упродовж такого “першого уроку” у недільній школі при храмі Святого великомученика Димитрія Солунського села Вишнів юні місцеві віряни могли нарозважатися досхочу – пострибати на батуті, погратися із мімами, просто порухатися. Також вони мали можливість і скуштувати смаколиків, якими стали солодка вата та смажене на вогні сало із хлібом.

Задоволені були і батьки, тим більше що для їх радості була найголовніша причина – відтепер їх діти мають можливість відвідувати недільну школу при місцевому храмі.


“Це дуже потрібно сучасним дітям, щоби вони у вільний час могли відірватися від тих телефонів і гаджетів, за якими вони зараз світу білого не бачать. Звісно, найголовніше  це те, що наші діти будуть духовно виховуватися, навчатися доброго і вічного”, – розповіла, у коментарі “ВП”, місцева мешканка Інна.


12-річний Іван і 13-річний Микола, які, до слова, допомагають отцю Павлу за богослужінням, прислуговуючи у вівтарі, теж висловили своє задоволення, адже тепер їх духовний наставник приділятиме їм більше уваги. “Наш батюшка, виявляється, ще вміє придумати для нас щось цікаве, у чому ми сьогодні переконалися”, – зауважив Іван.


“Така діяльність надзвичайно потрібна. Зокрема, в храмі (а у селах, де населення менше ніж у місті, це дуже помітно)   під час богослужіння мало дітей. Чому? Їм там багато чого незрозуміло, їм там нецікаво. І недільна школа як раз і покликана зацікавити підростаюче покоління, навчити дітей істинам віри. Окрім цього так взагалі відбувається процес катехізації, адже коли до недільної школи починають ходити діти, то до Церкви услід за ними приходять і батьки”, – підкреслив, у коментарі “ВП”, настоятель храму Святого великоумченика Димитрія Солунського села Вишнів священик Павло Чамахуд.