2 серпня 2021 р.

Молодіжний клуб с. Вишнів відвідав православний фестиваль "Фавор 2021"

З 19 по 24 липня у формі таборування православної молоді на мальовничому узбережжі озера Тросне поблизу села Карасин Камінь-Каширського району відбувся молодіжний православний фестиваль "Фавор 2021".

У ньому взяли участь учасники православного молодіжного клубу "Amolavita" с. Вишнів, який функціонує при храмі святого великомученика Дмитрія Солунського.

Цього року тема фестивалю доволі цікава, адже вона присвячена Церкві. 

Першого дня, після заїзду фестваль розпочався із молитви. Молебень перед початком усякої доброї справи очолив духівник фестивалю протоірей Михаїл Кулакевич.

Після молебню та обіду учасники фестивалю були поділені на загони, і поки не настав вечір, молодь мала можливість просто відпочити – покупатися в озері, поспілкуватися, помилуватися мальовничим краєвидом поліської природи і, звісно, ближче познайомтися один із одним.

Ввечері першого дня фестивалю, після вечірніх молитов відбулося, власне, відкриття цьогорічного “Фавору”. Під час нічної ватри молоді учасники “Фавору”, яких налічувалося більше сотні, презентували свої загони, на які вони поділилися. Кожен з шести загонів виконав пісню, серед яких були як відомі усім естрадні закордонні та вітчизняні композиції, так і авторські пісні “фаворівців”.

Другого дня фестивалю молоді люди могли побавитися у доволі цікаву гру, а саме у так званий “лазер-таг”. Озброївшись автоматами, звісно, не справжніми (бойовими зарядами яких був лише світловий промінь) і поділившись на 16 “бойових загонів”, хлопці та дівчата мусили захопити та утримати певний об’єкт, у даному випадку – освітлений кілок. Гра, що певною мірою нагадує такий відоми вид спору як пейнтбол, по-справжньому захопила “фаворіців” і “бойові дії” у лісі тривали кілька годин. Переможцем вияивлася команді зі своєрідною назвою “Огризки”, учасники якої отримал “кубок”.

Для того, щоби не переводити веселий настрій відпочиваючої молоді на складні метафізичні теми, обговорення біля нічної ватри також торкалося гри, точніше – комп’ютерних ігор та ігрової залежності. Зокрема, “фаворівці” переглянули короткометражний фільм, лейтмотивом якого було те, що реальний світ є набагато кращим за віртуальний, і що живучи реальним життям, а не життям комп’ютерного героя, людина може досянгути багато цінного і корисного.

Те, що церковність вдало поєднується із різноманітними хобі, у тому числі – зі спортом, яскраво продемонстрував футбольний турнір, з якого почалася програма третього дня волинського православного молодіжного фестивалю “Фавор”. Цей турнір був особливий тим, що однією з чотирьох команд, які взяли у ньому участь, був любительський футбольний клуб священників Волинської єпархії УПЦ “Покров”. Цей клуб об’єднує священнослужителів – любителів цієї спортивної гри вже більше двох років. До слова, серед тих душпастирів – учасників цього клубу, які взяли участь у турнірі, більшість становили безпосередні організатори та учасники фестивалю “Фавор”.

Чотири команди, відповідно, зіграли по три матчі, і за результатами турніру четверте місце посіла команда “Вільні агенти”, третє – “Огризки” (та сама команда, яка напередодні здобула першість у “лазер-таг”), друге – команда “Хавер”, а перше – священицька команда, тобто клуб “Покров”. Окрім відзначення самих команд були відзначені і кращі їх гравці.

“Si vis pacem para bellum – хочеш миру, готуйся до війни“, – казали у Давньому Римі. А українська приказка каже: “готуй санки літом, а воза зимою”. Отже, у житті може трапитися усяке, і чим більше людина має навичок того, як слід діяти у різних непередачуваних ситуаціях, тим краще. Однією з таких корисних навичок є вміння надати першу медичну допомогу, і відповідними знаннями із однолітками поділилася учасниця “Фавору” Анастасія Волкова, яка навчається у Львівському медичному університеті ім. Данила Галицького. Вона розповіла та продемонструвала, як слід допомогти постраждалому від нещасного випадку на воді, при опіках та пораненнях.

Ввечері цього дня була відслужена і вечірня з утренею, адже зазвичай у четвер, в рамках фестивалю “Фавор”, звершується Божественна літургія, за якою молоді люди приступають до таїнства Причастя. 

Цієї Літургії до святого таїнства Причастя приступили усі присутні, отож кульмінаційним моментом фестивалю “Фавор” стало єднання його учасників навколо євхаристичної чаші.

По тому охочі мали можливість поплавати озером Тросне на спортивних байдарках. Робили вони це під керівництвом учасників волинського спортивно-туристичного клубу “Стохід”.

Також можна було спробувати долати різні перешкоди під час майстер-класу зі спортивного туризму, який провели також учасники туристичного волинського клубу “Стохід”. Дехто лазив по канатах та плетених драбинах, які певною мірою імітують природні перешкоди, які доводиться долати мандрівникам – поціновувачам дикої природи, та особливості місцевості, які трапляються на їхньому шляху.

Також для купання в озері Тросне був облаштований і своєрідний “аквапарк”.

П’ятий, останній день волинського православного фестивалю “Фавор” був присвячений вже звичайному відпочинку, і молоді люди та священники просто спілкувалися та активно проводили час на природі.

Зокрема, охочі мали можливість у ході майстер-класу спробувати себе у радіоелектроніці, сконструювавши невеличкі міні-радіоприймачі. 

Ті ж, хто полюбляє фізичні вправи, могли спробувати себе у такому виді спорту як кросфіт. Цей різновид, фактично, об’єднує у собі елементи різних видів спорту, і спрямований на загальне зміцнення організму. Відповідний майстер-клас провів мешканець селище Колки Станіслав.

А ввечері відбулося закриття цьогорічного волинського православного молодіжного фестивалю “Фавор”. Його провели у вигляді імпровізованого концерту, в ході якого учасники кожного з загонів підготуваи пісенну композицію чи тематичну сценку.


Діти з Вишнева цього літа відпочивали у православному дитячому таборі "Стежина добрА"

Дівчата з села Вишнів Підгайцівської ОТГ цікаво та захоплююче провели час у православному таборі «Стежина добра», що діяв на території Свято-Троїцького жіночого монастиря у селі Старосілля на Волині.

Деякі з них потрапили до «Корабля спасіння» – саме таку назву мала друга зміна для дітей. Інші ж відпочивали на третій зміні під назвою "Перезавантаження".

У православному таборі організатори влаштовували для дітей різні ігри, майстер-класи, нічне та денне орієнтування, туристичні змагання і лабіринт.

Особлива увага приділялася і духовним бесідам. На цих, власне, бесідах лектори (вони ж студенти Волинської духовної семінарії і вожаті груп) розповідали, що таке смирення, спасіння душі, пояснювали роль та значення таїнств сповіді і причастя. Усе для того, щоб вже потім, на Божественній літургії усі свідомо та зрозумінням усього, що відбувається, приступали до цих таїнств.

Крім того, щоранку та кожного вечора усі дітки безпосередньо брали участь в читанні молитовного правила. У дні, коли в монастирі звершувалася літургія, охочі мали змогу посповідатися та причаститися Святих Христових Таїн.