17 вересня 2019 р.

Під Луцьком відкрила свої двері недільна школа для дітей та дорослих (ФОТО)

15 вересня відчинила свої двері для учнів недільна школа Свято-Димитріївського храму УПЦ села Вишнів Липинської ОТГ. Недільна школа для дітей і дорослих (мають на увазі катехізичні бесіди із дорослими парафіянами) постала на цій парафії рівно рік тому, отож тепер розпочався вже другий в її історії навчальний рік.
Місцева Свято-Димитріївська церква, яка є архітектурною окрасою цього розташованого неподалік Луцька села, була освячена, блаженної пам’яті, митрополитом Волинським і Луцьким Ніфонтом у жовтні 2011 року. Із  того часу вже майже 8 років храм Святого великомученика Димитрія Солунського є осередком духовності для православних  Вишнева, до слова, богослужіння тут відбувається українською мовою.
Вже доволі тривалий час у Волинській єпархії УПЦ існує практика організовувати при храмах недільні школи, де дітлахи систематично навчаються Закону Божого. Отож, настоятель Свято-Димитріївської церкви села Вишнів священник Павло Чамахуд, якого як раз рік тому архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл призначив служити душпастирем на цій парафії, відразу ж започаткував тут недільну школу та катехізичні бесіди для дорослих. Варто зауважити, що ще навчаючись у стінах ВДС УПЦ отець Павло викладав у недільній школі при Свято-Покровському кафедральному храмі міста Луцька, певний час священник ніс і послух духівника цієї недільної школи. Отож, вже більше року, душпастир використовує набутий досвід  у навчанні Закону Божому юних парафіян Вишнева.

І ось знову, у цій недільній школі розпочалося навчання, а своєрідний “перший дзвоник” відбувся 15 вересня.
Але почалося все, звісно, з молитви. Вранці недільну Божественну Літургію у храмі Святого великомученика Димитрія Солунського звершив її настоятель священник Павло Чамахуд. Окрасою богослужіння став спів не лише місцевого парафіяльного хору, але й хору вихованців недільної школи під керівництвом дружини настоятеля Дарини Чамахуд. Таким чином, рік діяльності тут недільної школи приніс свої перші плоди, до слова у Свято-Димиріївському храмі побільшало і хлопчиків-паламарів, які прислуговують у вівтарі, – і вони теж усі відвідують недільну школу.
Після Літургії, священник Павло Чамахуд відслужив Молебень перед початком навчання.
“В неділю у звичайних школах навчання не відбувається. Але ось як раз у неділю ми йдемо до школи. Чому? Тому, що окрім загальноосвітніх предметів – математики, географії, природознавства, тощо, є ще й ті науки, які необхідно пізнати упродовж життя. Це – наука про те як належить себе поводити по відношенні до своїх батьків, як себе поводити в суспільстві, як стати хорошою людиною. І ці істини викладаються саме тут, у недільній школі. Рівно рік тому ми започаткували тут недільну школу, прийшли діти, і я можу сказати, що вони змінилися у кращу сторону. Отож, сподіваюся, що за цей рік вони стануть ще кращими. Багато ваших тат, мам,  бабусь і дідусів, дорогі дітки, за вас сьогодні раді,  тому що ви маєте можливість ходити тут до недільної школи Вони, свого часу, не мали такої можливості. Хотілося їм, можливо, щоби священник їх тоді міг так зібрати, поспілкуватися із ними, хотілося чути його слово не лише за богослужінням. Але цього не було раніше, а ви таку можливість маєте. Отож, нехай Господь благословить усіх нас і допоможе вам і надалі засвоювати ці вічні істини закону Божого”, – сказав, у своєму слові проповіді, отець Павло Чамахуд.

Після Молебню розпочалася, власне, святкова програма. Її розпочав виступ дитячого хору вихованців недільної школи. Під керівництвом матінки Дарини Чамахуд діти та підлітки виконали кілька духовних пісень, особливо зворушливими з яких були композиція “Мамина молитва” та пісня – молитва до Божої Матері.
Потім учні старшої групи недільної школи провели, під музичний супровід, рухливу гру – танок із учнями молодшої групи. Точніше,  – вже групи середньої, оскільки цьогоріч окрім дітей та підлітків віком 6-14 років, вишнівська недільна школа відкрила свої двері і для наймолодших учнів – 5-річних. Із них, відповідно, була сформована нова молодша група.
Учні старшої групи також представили сценку, темою якої було те, що християнин повинен, у будь-яких життєвих обставинах, за все дякувати Богу. Ці, не завжди приємні та зручні обставини, були розіграні дітьми під супровід відомої духовної пісні “Слава Богу за все”.
Мало того, вихованці недільної школи підготувати гру-конкурс для дорослих. Її провели учениці старшої групи Дарина Андрійчук та Вікторія Теслюк. Отож, поділені на дві команди дорослі – батьки та родичі учнів повинні були із розданих їм листків паперу із буквами складати слова. Переможцем вважалася та команда, яка робила це першою.

Звісно, водночас із розвагами відбулася і реєстрація учнів трьох груп недільної школи – старшої, середньої і молодшої. У зв’язку зі збільшенням вікової категорії учнів, окрім настоятеля Свято-Димитрівського храму священника Павла Чамахуда та його жінки Дарини Чамахуд, тут трудитимуться ще два викладачі – Олена Шевчук та Альона Циплюк. Вони проводитимуть заняття із наймолодшими вихованцями недільної школи.
Після виступу учнів старшої групи розваги для дітей та дорослих були різноманітними. Так, охочі могли взяти участь в  іграх та квестах, при чому призами були необхідні для навчання у будь-якій школі канцтовари – блокноти та альбоми.
Не обійшлося і без частування – діти та гості могли поласувати морозивом та солодкою ватою. А влаштований спеціально для свята “солодкий стіл” і справді був солодким, оскільки буквально “ломився” від смаколиків.

Цей день був радісним як для дітей так і для дорослих. До слова, коли учні старшої групи  показували сценку “Слава Богу за все” деякі жіночки-глядачки навіть не змогли стримати сліз розчулення. Але, звісно ж, усі раділи. Місцеві парафіяни зауважують, що дуже задоволені тим, що при їх святині – Свято-Димитріївському храмі діє недільна школа.
“Ми дуже любимо наш храм, і те як служить наш батюшка, отець Павло. Кожного богослужіння він розповідає про те, що означає те чи  інше свято, у чому смисл самого богослужіння, ми кожної неділі чи свята дізнаємося щось нове, цікаве і корисне. А наші діти дуже люблять, звісно, недільну школу. Наша 9-річна донечка відвідує її, і менша, хоч і зовсім ще маленька, теж цікавиться, любить ходити до храму, причащатися. Таким чином, діти стають ближчими до Церкви, до Бога, живуть таким духовним життям, а відтак – стають кращими”, – зауважила, у коментарі “ВП” мешканка Вишнева і прихожанка Свято-Димитріївського храму Ольга Маруняк.
“Дуже подобається недільна школа і я  також дуже люблю ходити  до храму. Тут стаєш ближчим до Бога, і отець Павло навчає нас багато чому корисному, доброму і цікавому”, – розповіла 13-річна мешканка села Вишнів Дарина Андрійчук.
“Недільна школа мені подобається тому, що наш батюшка, отець Павло, нам багато розповідає цікавого, корисного. Окрім цього, ми із ним їздимо у різноманітні екскурсії, паломницькі поїздки. Я прислуговую у храмі, і завдяки тому, що отець Павло із нами ось так займається, я маю можливість більше дізнатися про храм, богослужіння, саме моє духовне життя стає більш осмисленим”, – додав її ровесник та односельчанин Іван Піщук.

“Вже рік я тут несу послух настоятеля, і можу сказати, що наш храм і наша недільна школа дійсно об’єднують місцевих мешканців. Церква, храм Божий, власне, і є тим місцем яке й може по-справжньому об’єднати людей, громаду, місцем де вони відчувають себе не просто односельчанами, а братами і сестрами у Христі. А щодо недільної школи, то вона, дійсно, є школою як для дітей, так і для дорослих. Тому що дорослі парафіяни не завжди мають час почитати щось духовне, якусь богословську літературу, не всі свого часу й мали можливість набути якихось богословських знань, глибше вивчити істини Православної віри, Священня Писання. А це все ми даємо дітям у нашій недільній школі, і, таким чином, коли вони розповідають батькам та старшим родичам про те чому вони тут навчилися, дорослі теж вчаться. Самі частіше звертаються до священника, просять, щоби вже їм я щось пояснив чи розповів. Таким чином, і ти сам, як священник, вдосконалюєшся. І ще одним досягненням, з приводу якого можна порадіти є те, що старші діти вже самі організовують для молодших розваги, самі готувалися й до сьогоднішнього свята. Про це свідчить і  конкурс, який вони сьогодні організували для дорослих. Раніше, коли ми проводили тут свята для учнів недільної школи та їх батьків, мені доводилося залучати студентів нашої Волинської духовної семінарії. А тепер багато що вже можуть зробити наші 13-14-річні парафіяни – учні старшої групи недільної школи”, – такими міркуванням поділився, у коментарі “ВП” настоятель храму Святого великомученика Димитрія Солунського священник Павло Чамахуд.
До слова, цього року навчання у недільній школі при Свято-Димитріївському храмі УПЦ села Вишнів розпочали більше 50 дітей та підлітків.
Костянтин Олексюк