19 серпня 2024 р.

Як у Вишневі Преображення 2024 святкували (ФОТО)

У день величного свята Преображення Господнього парафіяни храму святого великомученика Димитрія Солунського с. Вишнів Луцького району зібрались на урочисту Божественну літургію.

Після богослужіння відбулось освячення плодів - винограду, яблук, та ін.

Звичай приносити плоди для благословення не новий. Він був установлений ще в Старому Завіті: «Початки первоплоду твоєї землі принесеш до дому Господа, Бога твого» (Вих.23,19). Він зберігся і в християнстві. У Євангелії Господь Ісус Христос, засуджуючи гордовите і поверхневе виконання фарисеями приношення десятини, не засудив сам звичай: «Горе вам, книжники і фарисеї, лицеміри, що даєте десятину з м’яти, анісу і кмину, а залишили те, що є найважливіше в законі: суд, милість і віру; це належало робити, і того не залишати» (Мф.23,23).

Сам по собі звичай освячення перших плодів глибоко повчальний. Він вчить людину пам’ятати, що все – від Бога, що ми «Ним рухаємося та існуємо».








14 серпня 2024 р.

Освячення меду, зілля та початок посту: як у с. Вишнів святкували Маковея 2024

14 серпня 2024 року православний світ відзначає свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього та пам’ять старозавітних семи мучеників Маккавеїв, матері Соломонії та учителя Єлеазара.

Ця дата у церковному календарі також згадується як День Хрещення Київської Русі.

Після завершення Божественної літургії на церковному подвір’ї настоятель храму священник Павло Чамахуд відслужив Водосвятний молебень. 

Також було освячено мед, мак та букетики зібрані з цілющого різнотрав’я. З давніх-давен саме в цей час пасічники традиційно починали збір меду, адже вважалося, що з цього дня бджоли вже не носять мед із квітів, а перший мед годилося освятити в церкві.

Освячені на Маковея мак та лікарські рослини набувають цілющої сили. Як відомо, раніше не було багатьох фармацевтичних препаратів, хворих лікували травами, які обов’язково освячували в храмах. Цей звичай зберігся й до наших днів: люди приходять у церкву з букетом лікарських рослин, який насправді є символом вдячності Творцеві та віри у те, що все в руках Божих.

Цього дня для вірян розпочинається Успенський піст, який триватиме два тижні - до 28 серпня.