24 грудня 2018 р.

Недільна школа Вишнева відвідала виставу "Подорож у Нарнію" в Луцьку

Учні недільної школи при храмі великомученика Дмитрія Солунського села Вишнів відвідали святковий концерт "Подорож у Нарнію", який приурочений до Дня святого Миколая, повідомляє інформаційне агенство "Волинська правда".
Дійство відбулося у неділю 23 грудня в Палаці Культури Луцька. Захід, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, організував Молодіжний відділ Волинської єпархії УПЦ.
Як зауважив голова єпархіального Молодіжного відділу ієромонах і директор недільної школи при Свято-Покровському храмі Луцька Ілля (Вишневський), оскільки сам День пам’яті святителя Миколая Мирлікійського припав на будній день, було вирішено організувати свято саме в неділю, коли діти та їх батьки є максимально вільними.
Програму свята для учнів недільних шкіл Волинської єпархії підготував педагогічний колектив та вихованці  недільної школи при луцькому Свято-Покровському храмі.
Головним дійством концерту була казкова вистава “Подорож у Нарнію”. Як можна судити з назви, сюжет вистави був поставлений за мотивами класичного твору у жанрі фентезі британського письменника Клайва Льюїса “Хроніки Нарнії”. Щоправда до казкового краю Нарнії тут потрапили не британські, а українські діти Петрик, Дмитрик, Софійка та Ліза. Як і у “Хроніках Нарнії” головною сюжетною лінією була боротьба добра зі злом, яке уособлювали, відповідно, добрий володар Аслан (на відміну від льюїсівського твору він був не казковим левом, а людиною) та зла Біла королева. Один з дітей, Дмитрик, спочатку “продався” лютій Білій королеві, але потім повернувся до своїх друзів. А остаточна перемога добра стала можливою через саможертву Аслана, який погодився бути скараним Білою королевою на смерть замість “екс-зрадника” Дмитрика. Врешті, згідно давнього пророцтва, Аслан ожив і завдяки його самопожертві, країна Нарнія остаточно звільнилася від чар та влади Білої королеви.
Український колорит вистави доповняло ще й те, що діти, які потрапили до Нарнії, у важкі хвилини зверталися з молитвою до чи не найулюбленішого в українському народі святого – святителя Миколая Чудотворця, і, відповідно, отримували допомогу.
Варто зауважити, що акторами цієї вистави-фентезі були молоді люди – викладачі недільної школи при Свято-Покровському храмі Луцька, як студенти ВДС УПЦ так і світська православна молодь. Їх акторська гра змушувала юних глядачів, затамувавши подих, слідкувати за пригодами героїв вистави, образи яких юнаки та дівчата відтворили на сцені.
“Я хочу щиро подякувати акторам, які подарували нам таку чудову виставу”, – зауважив голова Молодіжного відділу Волинської єпархії УПЦ ієромонах Ілля (Вишневський).
Завершив концерт дитячо-юнацький хоровий колектив “Покров” під керівництвом Ірини Гайдучик, який виконав зворушливу духовну пісню про молитву.
А насамкінець малеча отримала солодкі подарунки. Також діти та їх батьки могли сфотографуватися зі “звірями” в яких “перевтілились” зодягнувши відповідні костюми, молоді організатори свята.
“Було дуже цікаво, гарно грали актори, мені ця казка дуже сподобалася”, – зауважила юна прихожанка Свято-Димитрівського храму села Вишнів Ківерцівського району Ангеліна Григорук.
“Загалом, творчість Клайва Стейплза Льюїса є унікальною. Він за допомогою жанру фентезі розкриває дітям значення і суть Християнської віри. Так, ця ж самопожертва Аслана показана з метою, того, щоб діти, відповідно до їх психології, краще відчули значення викупної Жертви Господа нашого Ісуса Христа, Який віддав Себе на смерть за гріхи людства, це ж стосується інших догматичних та моральних істин Християнства. “Хроніки Нарнії” цього автора являють собою цілу серію книжок і загалом їх є сім – теж знакове для християнина число, адже є сім Святих Таїнств та сім чеснот  – дарів Святого Духа. І дуже прекрасно, що ця казкова вистава поставлена за мотивами творів Льюїса”, – зауважив, у коментарі “ВП” настоятель Свято-Димитрівського храму УПЦ села Вишнів Ківерцівського району священик Павло Чамахуд.